18 mai 2012

organic/bio

In ceea ce priveste culturile de plante, organic sau bio inseamna ca acestea sunt obtinute pe cai naturale, fara ingrasaminte chimice, pesticide si insecticide artificiale si fara grabirea chimica a perioadei de coacere. Nu e nevoie sa avem vreo diploma in biochimie ca sa ne dam seama ca acest lucru, naturalul, este preferabil. Prin extensie, alimentele organice nu contin organisme modificate genetic, nu sunt prelucrate prin iradiatii si nu contin nici aditivi. Again, de ce am prefera altfel?
In momentul de fata nu exista dovezi concludente cum ca legumele organice ar aduce beneficii nutritionale considerabile prin contrast cu cele obtinute conventional, asta inseamna ca nu s-au constatat niveluri cu mult mai crescute de vitamine, calciu, fier sau alte minerale, iar chestiunea de gust ramane cu atat mai mult incerta, desi oricine poate spune ca a experimentat diferente considerabile macar o data. Pe scurt, parerile raman impartite.
Dar nu se reduce totul la asta, la efectele imediate asupra satisfactiei consumatorului. In momentul de fata nici nu se cunosc cu adevarat urmarile folosirii pesticidelor si insecticidelor asupra
sanatatii omului. Insa se cunoaste foarte bine ca felul in care cultivam acum vegetale (care in occident ajung in cea mai mare parte hrana pentru animalele omorate in ferme) are urmari negative evidente si imediate, pe care le-am elimina sau diminua daca am trece pe modelul organic. Culturile organice:

  • nu folosesc si nu elimina in mediu pesticide artificiale care dauneaza ecosistemelor, solului si apei.
  • folosesc o metoda sustenabila, care permite faunei si florei un echilibru cat mai aproape de cel natural, astfel evitand disparitia speciilor cauzata de agricultura conventionala.
  • sunt mult mai eficiente si sustenabile dpdv energetic, producand inclusiv mai putine deseuri, mai putin daunatoare (se folosesc cu 50% mai putine ingrasaminte si cu 97% mai putine pesticide)
  • au beneficii care sunt direct proprotionale cu nivelul la care ne orientam catre productia locala, in schimbul importurilor sau culturilor nediversificate care trebuiesc transportate distante lungi.
In a nut shell, cam asta ar fi. Informatiile sunt disponibile tuturor, oricine se poate documenta. Impresia popultiei mai degraba neinformata, din care am facut si eu parte pana de curand, este ca diferentele constau doar in gust si... pret. Ceea ce nu e de ajuns sa te faca sa alegi organic. Insa in momentul in care aflii ca alegand organic nu iti faci un bine numai tie, ci si ecosistemului de provenienta si intregului mediu, parca alegerea corecta devina mult mai clara.

Plus ca trebuie sa pastram in minte ceva important: cererea determina oferta. La fel ca si in cazul carnii: oamenii nu mananca mai multe animale pentru ca fermele omoara mai mult, ci fermele omoara mai multe pentru ca oamenii mananca mai mult, lucru posibil din cauza mentinerii preturilor joase pentru consumator, prin subventii guvernamentale si externalizarea costurilor. Daca interesul s-ar muta catre produsele organice/bio, cererea ridicata ar modela intregul sistem, a.i. costurile la nivelul consumatorilor s-ar echilibra. La asta se adauga si faptul ca oricum consumam mai mult decat avem nevoie, deci o schimbare si in comportmentul de consum ar avea efect benefic asupra sanatatii, mediului si asupra buzunarului. Stiti cat costa un abonamet la sala menit sa repare excesele alimentare, costisitoare si ele, si sa dreaga organismul sedentar, nu?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...