18 apr. 2012

Despre ce e natural (continuare)

[Prima parte aici.] Intoarcerea catre vegetarianism si veganism a devenit o necesitatea pentru a reduce pe cat posibil factory farming-ul (sau factory harming-ul, cum l-a botezat o tipa foarte desteapta creativa). Nu exista niciun dubiu ca acest lucru este necesar, ONU a facut acest indemn in urma cu ceva vreme, asta in ceea ce priveste aspectele legate de mediu. Pe de alta parte, OMS (Organzatia Mondiala a Sanatatii) nu numai ca a confirmat punctele sustinute de China Study in legatura cu consumul de produse de origine animala si riscurile colesterolului expuse de British Medical Association, dar ei au si completat lista de riscuri care vin cu aceasta dieta cu osteoporoza si insuficienta renala.


Ca paranteza, eu as vrea sa ma intreb: de ce este atat de periculoasa aceasta dieta pentru o specie considerata omnivora? Este de bun simt sa ne intrebam, nu? Nu stiu cine si-a rezervat timpl sa citeasca studiul de la Stanford privind comportamentul de vanatoare la hominidele omnivore, prin paralela cu rudele noatre, cimpanzeii, dar de acolo concluzia cea mai solida este ca: vanatoare la cimpanzei (considerati ierbivori pana cand Jane Goodall a descoperit consternata ca de fapt uneori vaneaza) apare ca un comportament social-politic: numai dupa ce se formeaza o comunitate in care masculii se separa de femele, apare preocuparea pentru vanatoare. Frecventa la care episoadele de vanatoare se regleza vine in functie de sezon (dry season) si de prezenta femelelor "inflamate". Insa acestea nu sunt suficiente, vanatoarea devine o metoda de control al populatiei altor animale (maimutele colobus). Ceea ce cimpanzeii vaneza se rezuma la puii speciei, care fiind de dimensiuni mici, nu reprezinta deloc o sursa importanta de hrana pentru cimpanzei, de aceea putandu-se lipsi in totalitatea de carnea lor pentru hrana, traind bine merci din fructe si alte vegetale, ceea ce nu prezinta riscurile de ranire pe care vanatoarea le aduce. Ca o observatie secundara, autorul ne spune ca prezenta sau lipsa caninilor in acest caz este irelevant: cimpanzeul se foloseste de inteligenta si cooperarea cu membrii hunting party-ului pentru a prinde vanatul, iar omorarea este facuta prin izbirea corpului de suprafete dure (charming, innit? blessed be the opposable thumb!). Despre oameni se stie ca au aparut ca ierbivori, dar undeva in istoria noastra s-a petrecut un declic si am inceput sa vanam, tot ca un comportament social-politic, ca in cazul cimpanzeilor (asta pe langa ocazionala, dar nu fecventa necrofagie, aparuta ca resursa oportunista de hrana "gratis"). Iar apoi, comportamentul a escaladat, pana la ceea ce se intampla in zilele noastre, consum de carne in cantitati, si mai ales frecventa dezastruoase, a.i. cine refuza carnea este ratacitul turmei :D

Parerea mea, si nu numai a mea, este asta: omul nu poate fi in totalitate vegan natural, intelectul nu ii permite, pentru ca il face sa isi depaseasca constant instinctele si fiziologia, pentru a gasi scurtaturi. As plusa spunand ca, inainte de a consuma carne de orice fel, probabil omul, la fel ca cimpanzeii si alte primate inrudite, se hraneau si cu miere, insecte, poate niste oua si alte "maruntisuri" pentru care nu erau necesare adevarate abilitati vanatoresti. Cam asta e ceea ce ne face omnivori. Insa dieta se discuta in termeni de supravietuire. Si astfel suntem obligati sa ne intrebam: este industria carnii, oualor si lactatelor, asa cum se desfasoara acum, necesara pentru supravietuirea omului (in termeni de thriving)? Categoric NU, dimpotriva: avem nevoie sa inversam procesul, pentru ca ne facem rau noua direct, prin deteriorarea sanatatii, facem rau mediului, cu efecte indirecte asupra speciei noastre, evident, si facem un rau inimaginabil animalelor care traiesc si mor in chinuri infernale, in van. Facem risipa de viata si de moarte, risipa de resurse, intr-o lacomie incompatibila cu umanitatea noastra, cu ecologia si cu viata in general. Nimic din felul in care ne hranim acum nu este natural, acest argument nu mai este valid de mileni.

Data viitoare discutam despre proteine, vitamina b12 si fier, pana atunci: o privire la piramida hranei vegane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...