11 apr. 2012

Problema cainilor comunitari


Da, comunitari, pentru ca reprezinta problema intregii comunitati, fie ca ne convine au ba, nu doar a celor interesati de soarta loc, denumiti gretos sau condescendent "iubitori de animal". Cine zice ca nu are vina/responsabilitate/datoria si nu are nicio problema in a semna si cu ochii inchisi pentru eutanasiere, pentru ca au platit taxe (asta nu e deajuns in niciun alt aspect, de ce ar fi de ajuns in privinta asta?), ONG-urile nu fac nimic (Vier Pfoten s-au rugat de Oprescu luna trecuta sa semneze protocolul pentru sterilizarea moca a tuturor cainilor din Bucuresti iar el a refuzat, asta printre altele), acestia au nevoie de nitica scuturare: wake up, te-ai nascut intr-o lume nedreapta al carei buric nu esti, deal with it!

Inainte de toate, sa clarificam: sterilizarea ca masura de rezolvare a problemei cainilor comunitari nu a functionat din unicul motiv ca nu s-a facut, simplu. Ne scuzam ca la ucidere apelam doar ca la ultim resort, dar adevarul este ca altei masuri nici nu i-am dat vreo sansa cu adevarat, din puturosenie si coruptie: sterilizarea ori s-a facut doar pe hartie dar cu banii cheltuiti, ori sporadic, deci fara efect, concomitent cu abandonul constant de la populatie. Si toata lumea o stie! Altceva de clarificat: "eutanasieri" se fac in toata tara pe ascuns sau uneori chiar fatis, la modul je m'en fiche-ist tipic cetateanului cu simt civic care considera ca dreptatea e ceea ce iti faci cu propria mana. Bineinteles, in contraventie cu orice lege in vigoare privind gestionarea cainilor comunitari si metodelor prin care acestia pot fi ucisi. Ce mesaj transmite faptul ca cei care se sterg, ma scuzati, la cur cu legea si fac pipi pe munca ONG-urilor care au hranit, tratat si sterilizat acei caini, scapa basma curata? Transmite fix contrariul mesajului pe care am vrea sa il inteleaga intr-un final toti cetatenii, si anume ca:
1. existe reguli si legi pe care trebuie sa le respectam, chiar si cand nu ne convine; iar cand nu o facem, exista consecinte;
2. animalele sunt mai ales o responsabilitate, nu a means to an end de care ne putem debarasa cum avem chef;
3. si fiintele non-umane conteaza, viata lor este de asemena pretioasa, iar tratamentul pe care il aplicam lor trebuie sa reflecte umanitatea noastra, ceea ce ne diferentiaza (constiinta, ratiune, compasiune);
4. masurile adoptate trebuie sa fie eficiente pe termen lung.

Legea propusa acum este asta, o varianta in lucru a aceleiasi legi declarata neconstitutionala la inceputul anului si a celei in vigoare. Este supranumita legea eutanasierii, desi contine si multe alte prevederi extrem de necesare si urgente pentru rezolvarea problemei cainilor si corectarii mentalitatii la nivel de comunitate. Motivul pentru care ramane in vocabular cu numele asta este intr-un fel premonitoriu, zic eu. Unele dintre prevederile din lege sunt si ACUM in vigoare dar nu sunt respectate. De ce? Pentru ca, surpriza, singura parte care ne trezeste cu adevarat interesul este partea cu omorarea, altceva nici nu ne-a ajuns la urechi pentru ca presupune chiar sa facem ceva inafara de clasicul maturat al gunoiului sub pres pe care oricum il lasam pe seama altcuiva... Si atat timp cat tot ceea ce scandam este ca nu mai vrem caini, ca vrem eutanasierea, asta va fi unica idee pe care vom reusi sa o ducem la capat.... si astfel ajungem din nou la mesajul despre care vorbeam mai sus: oamenii vor vedea problema aparent rezolvata prin caile care ne fac cel mai putin cinste (cum s-a mai intamplat, remember?), si se vor intoarce la aceleasi vechi obiceiuri. Din nou abandonuri si reproducere haotica, pe langa aferentele abuzuri fata de animale. Asta pot sa garantez mai tare decat faptul ca si maine e o zi. Iar daca ei nu sunt in stare sa isi schimbe modul de gandire singuri, tragedia este ca nici nu are cine sa le-o schimbe fortat, pentru ca nici macar cei meniti sa aplice prevederile unei legi nu o vor adopta cu adevarat si in propria constiinta, pentru ca nu cred in ea. Educatia, formarea, cultura lor de o viata nu le permite sa inteleaga de ce atata bataie de cap cu niste dobitoace, de ce atatia bani cheltuiti, de ce ONG-urile iubesc animalele mai mult decat iubesc oamenii, aceste victime ale haitelor de caini? Da, unii dintre cainii comunitari sunt agresivi si ataca. Argumentul pentru eutanasierea in regim de urgenta este tocmai asta: cainii returnati in strada dupa sterilizare si tratament vor reprezenta in continuare o amenintare pentru oameni. Insa odata trecut prin mana personalului calificat, un caine agresiv poate fi depistat cu usurinta. Si se stie ce e de facut. Altfel, orice caine maltratat si hamesit devine agresiv, e firesc. Si aici exista o solutie evidenta. Pe de alta parte, cainii sterilizati isi pierd sensibilitatea legata de teritoriu si nu se mai strang in haite, asta fiind alt aspect rezolvat.
Dar sa ne intoarcem la victime. Deci, vrem "rezolvarea" pentru ca asa nu se mai poate, nu vrem sa mai traim cu frica, nu vrem sa ne riscam viata, ceva trebuie facut!!! Acum, in al doispelea ceas, ca pana acum nu am facut nimic. Nada.

Ei bine, dar noi ce credeam, ca putem sa ne batem joc si sa ne doara in cur zeci de ani fara sa platim un pret? Asa credeam ca functioneaza? Credeam ca e drept ca tot pretul e platit de caini, cand ei sunt de fapt victimele, alaturi de zecile de miliarde de alte animale, in fiecare an? Nu zic ca cine a murit muscat de caini a meritat-o, nici pe departe, ar fi o ineptie. Dar daca privesti situatia de la distanta, de undeva de suuus de tot, ca un mic Dumnezeu impartial, nu un muritor de rand, it's only fair sa platim un pret pentru ce facem cainilor si animalelor in general. Si e departe de a fi echitabil oricum. Evident, nu mi-as dori sa fiu in pielea lor, nici eu, nici cineva apropiat sau pe care abia cunosc sau nici macar. Si nu e drept fata de victime sa plateasca cu viata pentru karma noastra colectiva. Dar ne-am facut-o singuri. Fiecare secunda in care nu ne-am zbatut pentru rezolvare, fiecare secunda in care ne-am bazat pe ei, ceilalti, desi ii cunosteam, stiam cine si cum sunt, asta ne-a facut complici. Inclusiv de fiecare data cand nu am denuntat abuzurile intamplate sub nasul nostru.
Nu mi se pare un caz de ori noi, ori ei. E doar un caz de noi, noi, noi! Nu ne-am trezit la etajul 10 cu ursul la usa, nu. Animalele astea au fot domesticite de om si lasate mostenire-povara noua. Iar asta e ce am stiut noi sa facem mai bine. We fucked it up. Si nu suntem dispusi sa ne-o asumam sau sa suportam consecinte.

Disclaimer: Eu sunt resemnata, pentru mine cainii astia sunt o cauza pierduta, nu lupt sa ii salvez. Doar cred ca am o parere care merita auzita... ca tot omul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...